Help Support Aussie Homebrewer by donating:

  1. We have implemented the ability to gift someone a Supporting Membership now! When you access the Upgrade page there is now a 'Gift' button. Once you click that you can enter a username to gift an account Upgrade to. Great way to help support this forum plus give some kudos to anyone who has helped you.
    Dismiss Notice

Beer tap issues

Discussion in 'Gear and Equipment' started by Sambo_James_Brew'n, 25/6/19.

 

  1. Sambo_James_Brew'n

    New Member

    Joined:
    18/5/19
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Gender:
    Male
    Location:
    Brisbane
    Posted 25/6/19
    Hi,

    Ive just tapped my first keg and pouring speed is fine. Sitting 12-14 psi The only issue i have is when i open the tap, or in my case a stainless steel pluto gun. Im getting a high pressure spike which is blowing beer and froth everywhere on initial opening. Im opening the gun quick like i should but i dont know why the first instant bit of beer is shooting out at high pressure. Im currently having to use a bucket next to my fridge to start off and place the glass underneath after initial pouring.

    Id really apprieciate some advice.

    Cheers
     
  2. tramsjoe

    Member

    Joined:
    9/10/18
    Messages:
    8
    Likes Received:
    1
    Location:
    Winston Hills
    Posted 25/6/19
    Have you tried reducing the pressure in the keg? Try 5-8 psi? Might be a slightly longer pour, but with no foam...
     
  3. TheSumOfAllBeers

    Well-Known Member

    Joined:
    18/10/17
    Messages:
    113
    Likes Received:
    37
    Posted 26/6/19
    Is the Pluto gun and beer line warmer than the keg?

    You might have some gas buildup in the gun itself, so your first shot of beer is pure foam
     

Share This Page