Help Support Aussie Homebrewer by donating:

  1. We have implemented the ability to gift someone a Supporting Membership now! When you access the Upgrade page there is now a 'Gift' button. Once you click that you can enter a username to gift an account Upgrade to. Great way to help support this forum plus give some kudos to anyone who has helped you.
    Dismiss Notice

PID Programming Problem

Discussion in 'Electronics, Hardware & Software' started by boybrewer, 28/5/17.

 

  1. Adr_0

    Gear Bod

    Joined:
    4/4/13
    Messages:
    1,776
    Likes Received:
    681
    Gender:
    Male
    Posted 31/5/17
    How long does an auto tune take?
     
  2. evoo4u

    Well-Known Member

    Joined:
    10/11/13
    Messages:
    461
    Likes Received:
    359
    Gender:
    Male
    Location:
    Ravensbourne, Qld
    Posted 31/5/17
    I tried auto-tuning, but in my setup, it just screwed things up, so I took Adr_0's advice, and manually tuned. Pretty good now, with temp being held within a 0.3C band at the probe. So in the mash-tun, it evens out beautifully.
     
  3. barls

    causer of chaos and mayhem

    Joined:
    30/1/05
    Messages:
    6,167
    Likes Received:
    783
    Gender:
    Male
    Posted 31/5/17
    an hour or so but i set then walk away.
    its more about getting a base line to then tweak from.
     
  4. Hermies

    Well-Known Member

    Joined:
    11/5/17
    Messages:
    192
    Likes Received:
    52
    Posted 13/6/17
    Thanks Adr_0 I am greatfull that we have an electronics wizard like yourself on this site . I have approx 5mt of copper coil in my 7.5lt pot and am heating it with a 2400W immersion heater . The question is ,I have a difference between the liquid out into the mash tun @ 67.7* it is 1* under the SV and the difference increases as I raise the temp higher at 87.7* it reads 84.6* . Is there a way of decreasing that difference ? I have an rkc CD101 .
     
  5. Hermies

    Well-Known Member

    Joined:
    11/5/17
    Messages:
    192
    Likes Received:
    52
    Posted 3/12/17
    Just recently purchased a new PID from Inkbird thought my old PID was going haywire , set up the new PID and it was doing a similar thing to my old PID turned out it was the temp sensor was playing up .Slaps hand on forehead .
     
  6. davidanunn

    Member

    Joined:
    25/1/14
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Posted 11/10/18
    Hey Hermies, wondering if I have the same issue. The SYL-2352 PID on my boil kettle shows temp sensor dropping in and out, and eventually goes loopy, flashing all sorts of numbers before freezing. Comes back after being powered down a while. Is that anything like you saw?

    Cheers,

    David
     
  7. Hermies

    Well-Known Member

    Joined:
    11/5/17
    Messages:
    192
    Likes Received:
    52
    Posted 12/10/18
    Same problem
     
  8. davidanunn

    Member

    Joined:
    25/1/14
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Posted 18/10/18
    Bewdy, thanks!
     

Share This Page